Allmänt kollegor, medkänsla, medmänsklighet, samhörighet

"Pass it forward"

                     

Det var en sådan där dag idag. En sådan dag som avslutas med ett stort leende på läpparna. I egentlig mening har det inte hänt något särskilt, men ändå gav mig dagens möte med två okända kvinnor så mycket.

 

Långfredag och den längsta dagen på året kommer jag ihåg när jag var liten. Då på den tiden var inga affärer öppna, tv visade bara gudstjänster och sorgliga filmer om Jesus död, och tiden masade sig fram tills det äntligen var dags att gå och lägga sig. Kanske har jag inte glömt ett av mina barndomstrauman för när jag tänker bakåt så har jag väldigt ofta arbetat under påsken även om tiderna förändrats och affärer har öppet, och fler kanaler på tv har gjort att det inte behöver vara så sorgligt mera.

 

Jag började på ett nytt uppdrag inom arbetet igår, och tyvärr ett som jag inte kommer att slutföra på grund av olika skäl, men människorna som arbetade där var trevliga. I vanlig ordning stötte jag på personer som jag arbetat med på olika platser, så det blev trevliga uppdateringar om livet med några stycken.

 

Mina två kollegor som jag mellan mina varv av frustration delade rum med under gårdagen arbetade också idag. Tre kvinnor som inte har något mer gemensamt än att vi är sjuksköterskor fann varandra under dessa två dagarna. Det var så mycket nyfikenhet och omtanke mellan oss och på en väldigt kort stund fylldes rummet av glädje, skratt och förundran allt medan undersköterskorna som bankade på dörren snällt fick vänta utanför för vi hade bara lite till vi skulle berätta för varandra.

 

Jag tror vi alla gav varandra något att bära med sig vidare i livet. Jag vet att de med sin öppenhet gav mig en hel del som jag kommer att packa in i mitt hjärta och ta med mig till de dagar då det inte är lika lätt. Det behöver inte göras eller sägas så mycket för att det ska vara värdefullt för någon annan. Det behöver inte vara de långa vänskaperna som alltid är mest betydelsefulla. Det behöver inte vara den stunden som man förväntar sig ska vara den som ger det som behövs just nu. Ibland är det optimala att ta till vara på det som är just här och nu även om det är med människor som inte kommer att följa med en vidare i livet. Det handlar inte om det som var igår eller det som kommer i morgon utan bara om det som är nu.

 

Det var med kramar vi tackade varandra för en fin dag, och så gick vi alla vidare mot nya mål och väl berikade av en samhörighet denna långa långfredag som ingen kunde ta ifrån oss. Tre individer som var öppna och nyfikna på de andras berättelser och som tog emot lika mycket som de sände ut.

 

Fortsatt bra Påsk