Allmänt definition, mod

Vad är mod?

 

Jag tycker det är väldigt spännande hur vi alla lägger olika betydelser i ett och samma ord, våra referensramar av undergruppers betydelse för små hopsatta bokstäver som i sin tur öppnar upp för en ocean av betydelser. Anledningen till att jag tar upp det är att jag har fått höra att jag är modig när jag åker iväg på mina arbetsresor ute i landet. Handlar det om mod? Ja, för vissa människor gör det. För mig handlar det mer om nyfikenhet.

 

Om jag hade sett mina resor som mod hade jag kanske lagt en annan betydelse i de erfarenheter jag skaffar mig på mina resor. Kanske hade jag värdesatt dem ur ett annat perspektiv. Hade det i så fall gett mig en annan syn på mig själv?

 

I min familj har medlemmarna alltid rest mycket. Min pappa kom från Tyskland och min mamma från Danmark, och efter kriget var min pappa inte så populär i Danmark så de två flyttade till Sverige. Mina systrar har redan i tidig ålder åkt utomlands: Min äldsta syster åkte till Chile i över ett år som barnflicka på sjuttiotalet, och min andra syster har bott i olika länder i Asien de senaste trettio åren. Jag har själv rest en del men aldrig bott utomlands. Det mest galna jag gjort var att ta med Senior och Junior på backpacking i Indien när de var tio och sexton år gamla med bara en tur retur biljett till Mumbai som enda  säker vetskap om resan. Vi tog det som det kom och förlitade oss på ”Lonely Planets” infromation. DET tycker jag var modigt såhär i efterhand.

 

När jag tänker på ordet mod så ser jag naiviteten följa med i släptåg, för mod är för mig nära besläktat med naivitet. Det var kanske naivt av mig att ta med sönerna på en sådan resa, och det är kanske naivt av mig att åka iväg norrut på arbete och tro att det ska bli ett litet äventyr när jag i själva verket hade kunnat ha det mycket mer bekvämt om jag stannat hemma, med en katt på var sida om mig här i soffan. Om jag hade kunnat se min resa som mod hade jag kanske kunnat se mig själv ur ett annat perspektiv än det jag gör idag. Eller åtminstone kunnat lägga till något och inte se det som något självklart att göra.

 

De senaste åren har jag blivit allt mer fokuserad på ords betydelse för vår självuppfattning, och hur vi ser på vår omgivning. Det far så många tusentals ord genom vårt huvud varje dag utan att vi reflekterar över det. Ord som sedan i sin tur får oss att se på oss själva och vår omgivning ur ett visst perspektiv. Genom att dissekera orden och vad de står för kan vi på så sätt bli uppmärksamma på hur de påverkar vår syn på livet, och oss själva. Om vi byter till ett ord som har en mer positiv klang och medvetet tar bort det gamla så är jag övertygad om att vi också kan öka vår inre harmoni.

Jag tror på samma sätt att vi är väldigt hemtama med oss själva och inte alltid kan se objektivt på det liv vi lever. Genom att lyssna och inte bara vifta bort andras ord kan vi utöka vårt vokabulär om oss själva, och i det växa en liten bit eller två.

 

Är det modigare att åka till Sollefteå för att arbeta än att åka till Falkenberg på Spa som jag ska göra idag? De flesta skakar nog lite lätt på huvudet och ler. Vad skulle det krävas för mod att åka till ett Spa? För mig krävs det mycket mer mod att visa upp mig i badkostym på grund av mina brännskador på benen än det krävs för är att kånka runt i okänd terräng på landets snöbeklädda gator med bara ryggsäck och en adress. Som vi vet är allt relativt, och jag lägger till ordet mod och sätter naivitet inom parentes.