Allmänt Danderyds sjukhus, sjuksköterskebrist

Bortprioriterade sjuksköterskor

   

Jag sitter på en ledig dag och slötittar på Dagens Nyheter på nätet. Scrollar ner och konstaterar att den eviga långtradaren Trump åter är i fokus, och jag läser om den fruktansvärda branden i London. När jag just ska logga ut ser jag en artikel om att Danderyds sjukhus ska öppna två vårdavdelningar som inte ska vara bemannade av sjuksköterskor. Helt plötsligt är jag väldigt inne i vad som skrivs, och allt eftersom jag når botten av artikeln har jag blivit fruktansvärd upprörd.

 

Jag har bara väntat på att detta ska hända. Som sjuksköterska i bemanningsbranschen har jag varit på den ena avdelningen efter den andra i kaos på grund av att sjuksköterskor flyr då de är slutkörda av stress, och dessutom har dåliga arbetsförhållanden. Jag har sett stressen som lurpassar i kollegors anletsdrag när jag ger rapport och de inte ens hunnit påbörja sitt skift. Jag har själv känt hur mina steg inte hinner ikapp arbetsuppgifterna som pålagts mig av stressade läkare, och jag vet hur befriande det känns att arbeta som vikarie så jag slipper ta ställning i organisationer som haltar allt mer.

 

Det Danderyds sjukhus nu gör är att besluta sig för att det inte behövs sjuksköterskor utan man ska bemanna dessa avdelningar med undersköterskor och underläkare. Min filosofi är att alla behövs, att vi arbetar som ett team och att alla har sina specifika uppgifter som bidrar till en säker och så optimal sjukvård som möjligt. Genom att ta bort sjuksköterskor blir det ett glapp i det som ska vara den goda processen. Undersköterskorna är utbildade och suveräna på den basala omvårdnaden, och underläkaren håller på att skola in sig i yrkesrollen som läkare med de uppgifter det innebär.

 

Det står i artikeln att läkarna är ”entusiastiska men oerfarna”, och precis så är det. De är oerfarna inom sitt gebit och ska så vara när de är underläkare. Sjuksköterskor har sin utbildning och är proffs på det som ålagts dem, och hur man kan tro att vården ska kunna fungera utan sjuksköterskor är häpnandsväckande. Sjuksköterskorna har flytt Danderyds sjukhus skriver man och av vilken andelning vet jag inte, men om organisationen på fullt allvar tror att de ska locka tillbaka dem genom att visa att deras profession inte är nödvändig så gräver de sin grop allt djupare.

 

Det är kanske tur att jag påbörjat en annan utbildning för snart blir vi totalt avpolleterade, vänta ni bara. Facket borde skämmas över att gå med på något sådant här.