Allmänt egenmakt, mental hälsa

Fiskmåsar och klokhet?

 

Det är varmt idag. Jag känner hur en svettdroppe lite tveksamt påbörjar sin färd från hårfästet, och som om den äntligen blev släppt fri tar den sig sedan snabbt ner längs nacken och vidare neråt ryggen. Jag ruskar på axlarna för att få den att ta en slutlig väg. Nåja, det är underbart med värmen och jag klagar inte. Morgonen har övergått till nästan lunch och jag sitter utanför kontoret och väntar på en kollega för att åka till en patient. Där på stentrappan lyfter jag en sluten blick mot himlen och ler stort.

 

Fiskmåsarna skränar än mer än vanligt ovanför mitt huvud och jag öppnar mina blå och ser de tre små fiskmåsungarna spatsera omkring framför mina fötter. Jag har följt dem den månaden jag varit här i Härnösand och alla har varit involverade i dessa ungar som uppenbarligen trillat ner från boet och sedan dess vandrat planlöst runt. Nu är de i tonåren och är varken barn eller vuxna. De har nog vant sig vid vårt småsnack med dem för de är inte rädda för mig när de närmar sig allt mer. Föräldrarna har slutat kasta avföring på oss och accepterar oss som semiföräldrar.

 

Jag vänder mig mot en av tonåringarna och frågar:

”Vet du om att de bara tar tre veckor att starta en ny vana?”

Den vänder sitt huvud på sned så det ena ögat når mina, men stannar inte länge nog för att jag ska förstå att den tagit in mina ord.

”Jo, men det är så vet du, och det är därför jag är här i nästan fem veckor. Så kan jag misslyckas en vecka utan att det gör något” förklarar jag intensivt medan den tar sig fram vid mina fötter och pickar på min ena tånagel.

 

Jag upplever inte att intresset från fiskmåsarna som är på väg att bli vuxna är så väldigt stort och avslutar mina verbala ord så de i lugn och ro kan strosa vidare runt mig om de har lust.

Tänk att det bara tar tre veckor. Om vi envist gör en sak i tre veckor så har vi startat en ny vana. Det är otroligt att vi kan ersätta en dålig vana som kanske pågått i åratal med en ny på bara tre veckor. En vana är inte bara en fysisk aktivitet så som att börja gymma, eller röra sig. Inte heller att sluta röka eller kanske läsa en bok, utan det handlar också om tankemönster.

 

Vi har våra invanda spår i hjärnan som numera kör på autopilot. Spåren är rensade på allt ogräs och skenorna är väl smorda av alla år som de blivit använda. Det kan handla om försvar gentemot andra, det kan handla om orealistiska tankar om oss själva och andra, och det kan handla om att i alla lägen se och bekräfta något negativt i den egna personen. Vi är våra egna största kritiker. Helt i onödan.

 

De signaler vi ger oss själva om oss själva har pågått så länge, under så många år så de är numera svåra att se. De har blivit införlivade med vårt varande. De tankar vi ger oss själva utsöndrar olika hormoner som i sin tur påverkar vårt välbefinnande. Negativa tankar så som skuld och skam aktiverar utsöndringen av kortisol och adrenalin, goda tankar utsöndrar hormoner oxytocin, och slutligen utsöndrar vår nyfikenhet, entusiasm och intresse dopamin. Hormoner som sprider sig i vår kropp och som ständigt påverkar våra tankar och vårt välbefinnande.

 

Hur medvetna är vi om att vårt välmående handlar om en aktiv handling? Hur obekvämt det än känns att ändra tanken så att ett hormon som gynnar oss bättre frigörs så behövs det bara tre veckor för att en ny normalitet ska infinna sig. Det är en hisnande tanke att vi egentligen så lätt kan förändra utgångsläget och attityder.

 

”Det är bara ett litet krux”, säger jag kisande mot solen med ord riktade till den tonårige fiskmåsen, ” vi måste själva vilja ändra spåret”.

Han lyfter inte ens blicken från marken och jag inser hur mina ord inte finner någon plats, men för mig är de viktiga. Ingenting är statiskt, någonting må vara krävande att ändra, men inget är statiskt. Tre veckor. Ditt sätt att ta emot världen kan förändras på tre veckor. Visst kanske du drattar tillbaka till ditt gamla tänk efter fem veckor, men då har du redan skapat en ny process du inte gärna vill vara utan.

 

En bil susar upp framför mig och jag återgår till världsliga saker såsom tabletter, sår och annat som har med sjukvård att göra.