Allmänt NMR, SD, alt rightrörelsen, nationalism, riksdagsval

Ett ödesval till riksdagen

 

Det är val till Sveriges riksdag i morgon och jag vill att tiden ska stanna upp lite. Ge oss några extra dagar på detta sista dygn så att jag kan se en trend som, enligt mig, pekar mot rätt håll i samhället. Låt inte Sverige gå hack i häl med USA, Ungern och Polen i en nynationalism som inte tillhör detta tidevarv utan bara är en produkt av okunskap och egocentrering.

 

När jag ser hur SD i vissa mätningar nu är det näst största partiet i Sverige så blir valet än mer en värderingsfråga. Om denna siffra sitter i tills i morgon då kommer det att bli svårt att bortse från Sverigedemokraternas inflytande i regeringsmakten. Hur ska ett splittrat Alliansen i fråga om samarbete med SD kunna hålla en enig och säker profil så att detta parti fortsättningsvis inte kommer att ha någon talan? Vad jag hör är att vissa partier inom Alliansen säger att de inte tänker regera med SD men ändå har de i vissa frågor öppnat upp till en dialog. I min värld får detta inte ske.

 

I min värld finns det inte plats för ett parti som har inflytande från NMR och Alt right rörelsen. Det är bara att sätta på sin tv och se program så som Dokument utifrån för att se hur dessa extremhögerpartier har kopplingar till Sverigedemokraterna. Är det en värld vi vill leva i när vi sluter vårt eget land och frikopplar oss från organisationer som arbetar för en enighet istället för en splittring? När vi ges en möjlighet att kunna påverka i ett större perspektiv på så många olika plan vill en stor del av Sveriges befolkning att vi ska stänga våra gränser och följa efter Trump som en liten knähund. Genom att USA valde Donald Trump till president har de avsagt sig sin ledande plats i Världssamfundet.

 

De strömningar som glider runt i Väst, och som har så gjort under några års tid är inget jag vill ska få ett varaktigt fäste. Det är förödande för det som byggts upp efter andra världskriget. Det Världssamfund som visade framfötterna efter Murens fall 1989 har svängt mot ett egosamhälle som det inte finns tid och plats för.

 

Det är som två krafter som strider mot varandra. Vi ser det i demonstrationer runt om i världen, och vi ser det på hemmaplan i vårt eget lilla Sverige. När Jimmy Åkesson uttrycker sig med att ”invandrarna inte passar in i Sverige” då har vi normaliserat något där vi delar upp människor i vi och dem. Något som inte borde få finnas med i svensk politik. 

 

Jag känner en oro över att vakna måndag morgon och kanske veta att SD har fått fritt spelrum och nu kanske står i positionen att kunna kräva delaktighet. Det skrämmer mig att nästan var femte valberättigade invånare tycker att Jimmy Åkessons politik med NMR och Alt right rörelsen skålandes i kulisserna inte förstår vad deras ideologier står för. Eller gör de det? Förstår verkligen gemene man vad de nationalistiska strömningarna i verkligheten står för?

 

Må vi slippa ett parlamentariskt helvete på måndag morgon. Må vi slippa att ens behöva fundera över SD utan låt oss få fortsätta ignorera dem tills stormen lagt sig och människor öppnar sina ögon igen.