Allmänt covid-19, folkhälsomyndigheten, restriktioner

Har jag missat något?

              

Det är lördagen den 6 juni, Sveriges nationaldag, och min bodylotion som jag brukar använda är slut. Eftersom det är en helgdag går jag ut på nätet och kollar om köpcentrumet i Lund är öppet. Jodå, det är öppet som vanligt så jag sätter mig i min lilla bil och beger mig iväg den inte allt för långa vägen dit. Jag kör igenom första rondellen men när jag kommer fram till den andra som leder in till alla affärerna tar det stopp och jag blir fast inne i rondellen. Mitt ansikte skrynklar ihop sig en stund i en perplex förvåning, ögonen smalnar och jag undrar om det är något jag missat. Är det verkligen juni månad för köerna ser ut så som de brukar göra inför jul. Jag släpper tanken på jul när jag känner den kalla luften från fläkten i bilen som påminner mig om den varma årstiden. Sedan går tankarna till nyheterna på tv som jag såg igår. Var det någon information om covid-19 som jag missade kanske? Har folkhälsomyndigheten gått ut och sagt något om att rekommendationerna har hävts?

 

Kön ringlar sig sakta genom och ut ur rondellen och jag känner att det finns ingen återvända att ta mig därifrån, så jag kan lika gärna följa med i det myrstråk jag befinner mig i av bilar som är till och från. Jag går snabbt in i affären jag ska besöka, tar min bodylotion och ställer mig i kassan där en ung söt tjej står och väntar på mig.

”Vad är detta?” frågar jag henne i uppgivenhet medan jag tar lite handsprit från pumpflaskan på bordet.

”Ja, visst är det galet”, säger hon. ”Du skulle sett förra helgen när det var Mors dag då var det ännu värre”.

Hon berättar att hon känner sig provocerad av alla dessa människor som är här som verkar strunta i restriktionerna, och hon tillägger att hon blir upprörd över de demonstrationer som varit de senaste dagarna i landet där man protesterat mot polisövervåldet i USA.

Jag tittar på henne och kan inte mer än hålla med. Jag betalar och tar mig snabbt ut samma väg som jag kom in. Sätter mig i bilen och försöker snirkla mig ut från hela jippot så fort det bara går.

 

Vilken information från folkhälsomyndigheten har fått människor till att nästan i excess göra tvärtemot vad de rekommenderas göra? Mig veterligen är det fortfarande social distansering som gäller även om man släppt något på restriktionerna när det gäller inrikesresor. Senast igår gjorde det mig bekymrad att det var 77 nya dödsfall i Sverige relaterat till covid-19, och jag undrade när jag skulle sluta få dessa siffror till mig varje dag. Bara för att andra länder har släppt på sina lock-downs så betyder inte det att vi här i Sverige ska frångå det sociala ansvar myndigheter hoppas och förväntar sig vi ska ta. Är det för att det nu inte är flera hundra som dör varje dag som gemene man tycker att det är fritt fram? Jag vet inte, men det skrämmer mig att människor struntar så mycket i sig själv och i andra. Det gör mig upprörd å mina kollegors vägnar som arbetar på intensivvårdsavdelningar runt om i landet som arbetar 12-timmarspass i full mundering av skyddskläder, som måste vara anhöriga till svårt sjuka och döende människor, som stoppar ner lik i svarta säckar som de sedan tejpar igen. Det gör mig heligt förbannad att det inte finns någon respekt för deras arbete. Det gör mig ledsen när jag ser mina kollegor vädja till människor på sociala medier att fortsätta följa de restriktioner som finns för de går på knäna och behöver lite andrum.

 

Nej, istället är det viktigt för Svensken att gå och shoppa. Hen har tråkigt och tränger ihop sig i svängdörrarna så att Fröken Corona kan hoppa och dansa runt precis som hon vill. Det är synd om Svensken som har tråkigt, som inte vet hur hen ska sysselsätta sig. Det är synd om Svensken som nu lider för att hen inte kan åka till Cypern på sin semester och som därför behöver lindra ångesten genom att handla.

 

Alla ni som trängs i affärer och tycker att livet är som det var innan covid-19 intog jordklotet kan jag rekommendera att följa nyheterna idag och bli uppdaterade på dödsfall. Vart tog det sunda förnuftet vägen och vart tog den svenska lagomheten vägen? Även om jag inte arbetar på intensiven så är jag sjuksköterska och kommer dagligen i kontakt med sjuka människor. Jag har inte lust att bli smittad bara för att du eller du ville fira Sveriges nationaldag genom att sätta sprätt på dina pengar istället för att värna och fira den strategi Sverige har tagit så att vi sluppit vara isolerade i flera månader i våra hem, så som människor i andra länder varit tvungna till.