Allmänt D. Trump, konspirationsteorier, psykisk ohälsa, val

Det finns en möjlighet

                      

Det är snart val i USA och vi håller alla andan. Kanske av olika skäl men ändock håller vi andan. Media har gjort en massiv uppsjö av dokumentärer om de senaste fyra åren med Trump som president i USA, och jag har tittat på en del av dem. Jag som svensk förfäras över utvecklingen av det stora landet i Väst som vi en gång såg upp till. Idag tycker jag det blivit ett konservativt och farligt land. Jag vet också att vi här i Europa har en förmåga att ta efter utvecklingen i USA med en sådär tjugo års förskjutning, men det talet tror jag vi kan decimera med tanke på internet och sociala medier.

 

Det jag tar till mig är en nation som är splittrad och där gemene man i vissa delar av landet tar lagen i egna händer. Konspirationsteorier snirklar sig in och blir till nya häpnadsväckande sanningar som även presidenten använder sig av. Folket tar efter ledaren och det verkar som om många i Nordamerika idag har tagit till sig konspirationsteorier där de skyddar sig likt soldater på ett hemligt uppdrag. När jag ser hur Hillary Clinton blev anklagad för att mörda barn skrynklade mitt ansikte ihop sig och jag skakade fundersamt på huvudet. Fake news som numera är rättfärdigat för många människor gör mig orolig för den kollektiva sanningen som är grunden vi människor lutat oss emot. Om det blir anarki i de moraliska och fundamentala sanningar vi levt efter, även om vi haft olika åsikter, då finns det ingen grund mer.

 

Jag såg dokumentären ”The social dilemma” på Netflix och funderade över den roll som internet och sociala medier har fått över oss. Det är inte så att jag inte uppmärksammat detta innan men det gav en tyngd när människor med kunskap går ut och pratar om faran med distansering, riktad information och manipulation. I dokumentären pratade de om den ökade psykiska ohälsan och suicidfrekvensen sedan 2010 bland unga människor vilket de såg som direkt relaterat till sociala medier. Jag har skrivit om det förr men det blev än en gång uppmärksammat hur en ny generation växer upp vars föräldrar är beroende av sina mobiltelefoner och internet. Dagligen ser jag hur små barn står och väntar på att deras föräldrar ska bli färdiga med sitt fokus på mobiler, hur föräldrar som går med barnvagnar går med hörlurar på sig, hur små barn sitter med en mobiltelefon i handen och tittar på något program istället för att titta sig runt omkring. Den psykiska ohälsan hos barn och ungdomar kommer att bli ett växande problem när de inte fått den totala uppmärksamhet från sina föräldrar de behöver som små barn.

 

Jag ser en underbar men också oroväckande dokumentär om och med Sir David Attenborough där han beskriver hur snabbt vi i modern tid har förbrukat våra naturliga resurser och utrotar arter i snabb takt. Han förutspår hur det kan bli om vi inte gör något, men han ger oss också hoppet att det går att påverka om vi bara anstränger oss. En klok man på över 90 år som levt ett långt liv och som har mycket kunskap.

 

Vissa människor försöker göra sina röster hörda i sin oro över vart det kan barka hän om vi fortsätter dit vi är på väg. Genom att stanna upp, fundera och fundera lite till på vad vi önskar för oss själva och våra efterlevande försöker de uppmärksamma oss på att det finns något annat. Det behöver inte per automatik vara något bakåtsträvande, men i min tanke behöver det vara en kollektiv önskan om en gemensam värdegrund som gynnar oss alla i det långa loppet, och en värdegrund som står väl förankrad i etik och medmänsklig omtanke.

 

Vi får se. Jag är ledig den 4 november och kommer nog att ligga och halvslumra framför tv:n för att se vart USA tar sig. Om det blir fyra år till med D. Trump eller ett maktskifte. Kanske blir det kaos och då tror jag tyvärr det kommer att återspegla sig på omvärlden inom allt för lång tid.